Unieke tassen met een positieve impact!

Ragbag is een bijzonder merk dat staat voor gerecyclede, eerlijke en modieuze tassen en accessoires, vervaardigd op in het prachtige zuiden van India. Onze Ragbags zijn gemaakt van grote theezakken, zorgvuldig verzameld door ‘ragpickers’ en gemaakt door een groep vrouwen in onze werkplaats in een schilderachtig dorpje in Tamil Nadu.

Ons verhaal: east meets west

Ragbag is in 2005 opgericht door ontwerper en ondernemer Siem Haffmans na een reis naar Delhi voor een conferentie over duurzaam design. Tijdens zijn verblijf in Delhi kruiste het lot zijn pad met Anita Ahuja, die samen met haar man Shalabh een innovatief proces had ontwikkeld om plastic zakjes te verwerken tot kleurrijke tassen. Geïnspireerd door deze ontmoeting vroeg Siem ontwerpster Ellen Sillekens om een collectie tassen te creëren. Sindsdien heeft de Ragbag-collectie zich uitgebreid met de collectie gemaakt van theezakken.

Ons verhaal: een eerlijke prijs

Ragbag producten worden gemaakt van afval en restmateriaal, verzameld door ‘ragpickers’ in India. Afvalmaterialen worden schoongemaakt en verwerkt tot nieuwe producten met een hogere waarde, ofwel ‘upcycling’.

Ragbag is een merk dat fair trade principes volgt. We betalen een eerlijke prijs voor onze producten, zodat de ‘ragpickers’, de mensen in de werkplaats en hun families een goed inkomen hebben.

Ragbag Awards

Ons verhaal: een prijswinnend ontwerp

De tassen voor Ragbag worden ontworpen door getalenteerde Nederlandse ontwerpers. Deze ontwerpers dragen bij aan de unieke stijl en creativiteit van Ragbag’s producten, waardoor ze zowel duurzaam als esthetisch aantrekkelijk als zijn.

Ragbag heeft diverse prijzen gewonnen:

  • Nominatie “Green Product Award” 2016
  • Nominatie “Duurzaamste merk van Nederland” in 2013
  • ‘Brands with a conscience’ Award  in 2009
  • Nominatie ‘German Design Award’ in 2008
  • Eerste prijs ‘Ei van Columbus’ in 2006
  • Winnaar ‘European Business Award for the Environment’ in 2006
  • Nominatie ‘Nederlandse Design Prijzen’ in 2006
  • Tweede prijs ‘Business in Development’ in 2005

Van theezak naar tas

In het zuiden van India schuilt het hart van Ragbag’s creatieve productie. Hier werken de ‘ragpickers’ om grote theezakken, ook wel ‘big-bags’ genoemd, te verzamelen uit diverse theefabrieken, restaurants en hotels. Terwijl de vrouwen zich bezighouden met het wassen en knippen van het materiaal, zijn de mannen met zorg en precisie de tassen aan het naaien.

Meer over de productie